Enkle måter å spare strøm

SFE <picture/>

Senk temperaturen
En av de viktigste men mest undervurderte måtene man kan spare strøm på er også en av de enkleste - senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad man senker innetemperaturen, kan man spare ca 5% av kostnadene til oppvarming. Tenk på de rommene du oppholder deg i - Kanskje du ikke trenger å ha varme på i soverommene, men heller åpne dørene for å slippe inn varmen noen timer før du legger deg?

Det er generelt anbefalt å ha en innetemperatur på 18-21 grader, men om det er vinter og kaldt så er det viktig at temperaturen inne holder minst 15 grader slik at rørene dine ikke fryser og sprekker.

Kle litt ekstra på deg
Kle heller på deg enn å kle av deg! La mormors hjemmestrikkede genser komme til sin rett, og ta på deg et ekstra lag i stedet for å skru opp varmen.

Trekk for gardinene
Trekk godt for gardinene i alle rom om natten eller når du skal reise vekk - dette reduserer varmetap.

Ta en kjapp dusj
Det en god ide å droppe bad i badekar, og i stedet ta seg en oppfriskende dusj i litt kaldere vann. Etter oppvarming, så går mest strøm til oppvarming av vann, så her kan det være mye å spare. Det er også viktig å passe på at man skrur vannkranen helt av etter bruk - en dryppende kran kan dryppe så mye som 1 liter i timen, så pass på at kranen uansett står på kaldt vann slik at du ikke sløser med varmt vann!

Vask og tørk kledene mer lønnsomt
Reduser bruken av tørketrommel og tørk så mye du kan på stativ eller snor. Fyll også opp både vaskemaskin og oppvaskmaskin helt før du setter den på - maskinen bruker like mye strøm om den er full eller halvfull. Man kan i tillegg vaske mange klær på 30 grader, så vask på lavere temperaturer når du kan.

Slå av alt som ikke er i bruk
Slå helt av elektriske gjenstander når de ikke er i bruk. I stedet for å la TVen stå i standby, så skru den helt av. I tillegg er det lurt å trekke ut stikkontakten på elektriske apparater når de ikke er i bruk.

Kjøl ned maten
Kjøl ned mat før du setter inn i kjøleskapet, og avkjøl mat før den legges i fryseren. På denne måten trenger ikke kjøleskapet og fryseren å bruke unødvendig mye energi på å senke temperaturen grunnet varm mat.

Bruk sparepærer
Invester i sparepærer fremfor vanlige lyspærer, spesielt i utendørs og kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner kun ca 5% av energien til lys, mens resten blir til varme. I en sparepære blir 80% av energien brukt til lys, og de varer mye lengre enn vanlige lyspærer.

Reguler panelovnene dine mer effektivt
Vurder å investere i moderne, strømsparende panelovner som har timer og kan variere mellom natt- og dag temperatur automatisk. Om du ikke har mulighet til å kjøpe helt nye panelovner, kan du alternativt kjøpe rimeligere timere til panelovnene du allerede har hjemme. Disse setter du enkelt inn i stikkontakten og stiller inn selv.